RAAS gátlás szívelégtelenségben

Dr Nyolczas Noémi

A RAAS antagonisták (ACE inhibítorok –ACEi–, aldoszteron receptor antagonisták –AldRA–, angiotenzin receptor blokkolók –ARB–) a béta receptor blokkolók mellett a krónikus szisztolés szívelégtelenség (KSZE) kezelésének első vonalbeli szerei. Alkalmazásukat rendszeresen megújításra kerülő hazai és nemzetközi irányelvek szabályozzák.

Valamennyi irányelv egyetért abban, hogy ACEi-okat minden bal kamra szisztolés diszfunkciós betegnek adni kell a KSZE tüneteitől függetlenül. Napjainkban az ACEi-ok alkalmazásával kapcsolatos kihívást KSZE-ban az intolerancia arányának csökkentése, és az optimális dózis minél magasabb arányú elérése jelenti.

Az ARB-k részben ACEi intolerancia, részben ACEi kontraindikáció esetén alkalmazandók, elsősorban akkor, ha az intolerancia, illetve a kontraindikáció oka tűrhetetlen köhögés, vagy angioödéma. Alkalmazásuk másik indikációs körét az optimális kezelés ellenére panaszos betegek jelentik, abban az esetben, ha valamiért AldRA kezelésben nem részesülnek. Jelenleg az alkalmazható ARB-k köre KSZE-ben a valsartanra és a candesartanra korlátozódik. Folyik néhány vizsgálat, amely újabb ARB-k KSZE-ben történő alkalmazhatóságát értékeli. Az ARB-k alkalmazásával kapcsolatban leginkább arra kell ügyelnünk, hogy se gyakrabban, se ritkábban ne alkalmazzuk őket a szükségesnél.

Az AldRA-kat KSZE-ben NYHA III-IV funkcionális stádiumban, akut miokardiális infaktust követően diabétesszel, illetve szívelégtelenség tünetekkel járó szisztolés bal kamra diszfunkció esetén kell alkalmazni. Napjainkban az AldRA-kal kapcsolatos igazi kihívást a posztinfaktusos esetekben a minél szélesebbkörű és minél koraibb alkalmazás jelenti.

A renin-angiotenzin-aldoszterin kaszkád több elemének együttes antagonizálása gyakran jár együtt a vese funkció beszűkülésével és hyperkalaemiával, amire fokozott figyelmet kell fordítani.

A RAAS antagonisták legújabb csoportját, a hypertónia kezelésében már elfogadott direkt renin inhibítorok képezik. A gyógyszercsoport legismertebb tagja az aliszkiren, amivel már számos vizsgálat történt és jelenleg is folyik néhány, melyek célja az aliszkiren, illetve a direkt renin inhibítorok helyének és szerepének tisztázása KSZE-ben.

Nyomtatható verzió