ASD zárás felnőttkorban. Kinek? Mikor? Hogyan?

Dr. Szatmári András

Az intervencionális szívkatéteres módszerek nem csupán a koszorúsér betegségekben forradalmasították a gyógyítást. Az utóbbi 25 évben a veleszületett szívhibák katéter intervencionális terápiája is hatalmas fejlődésen ment át. King 1971-ben már alkalmazta az első pitvari septum defectus zárására alkalmas occludert, de az eszköz nem megfelelő paraméterei (nem volt visszahúzható, váza frakturált, thrombogén volt) nem tették lehetővé széleskörű elterjedését. 1995-től terjedt el a mindennapi gyógyitó gyakorlatban a Kurt Amplatz által tervezett és kifejlesztett eszköz, az Amplatzer Septal Occluder, ami a műtéti megoldási lehetőség mellett a kisebb terhelést jelentő intervencionális megoldást tette lehetővé. 2004 óta Magyarországon is alkalmazzuk az eszközt és az eljárást. Az eddig elvégzett 566 ASD zárt beteg közül 265 felnőtt életkorú volt.

Kinek?

Az ASD-k különböző anatómiai típusai közül kizárólag a secundum típusuak zárhatóak katéter intervencionális módszerrel. A beavatkozás technikai feltételeit tekintve csupán testsúlybeli alsó korlát ajánlott, ami jelenleg 15 kg, bár számos közlés jelent meg kisebb sulyú gyermek betegek esetében. A fentiek alapján felnőttkorban életkori, vagy testméretbeni korlát nincs. Az eszköz 4-40 mm között áll rendelkezésre, ami az ASD-k tág méret határok közti zárását teszi lehetővé. Az igazi limitációt tehát nem annyira az defectus mérete, sokkal inkább annak lokalizációja, a defectust határoló maradék pitvari sövény területek – peremek -, illetve bizonyos anatómiai struktúrák (a-v billentyűk, tűdővénák, sinus coronarius) közelsége jelenti. Amennyiben az occluder biztonsággal a fenti megfontolások miatt nem pozicionálható biztonsággal, a defectus csupán sebészi módon zárható. Gyakorlott intervencionális kardiológus kézben ez azt jelenti, hogy a secundum ASD-k 70-80 %-a katéteres úton zárható.

Mikor?

A zárás indikációi: cardiomegalia, jobb szívfél volumen terhelés, tachypnoe dyspnoe, terhelhetőség beszűkülése. A társuló pulmonalis hypertonia nem jelent ellenjavallatot, reversibilitását számos közlemény támasztja alá. 40-50 éves életkor felett egyre gyakoribbá válnak a supraventricularis ritmuszavarok, különösképpen a pitvarfibrilláció, mely hosszú ideig történő fennállás esetén a pitvar un. „remodellálódásához” vezethet, aminek következtében a pitvarfibrilláció megszüntethetőségének esélye csökken. ASD pitvarfibrillációval járó eseteiben a zárás ezért javallt, számos közlemény – és saját tapasztalat – támasztja alá a zárás szükségességétés effektivitását.

Hogyan?

Az eljárás percután, Seldinger technikával történik. Eltérően a többi katéter intervenciótól, a beavatkozás alatti képalkotó eljárás megfelelő volta az eljárás egyik kulcsa. A beavatkozáshoz TEE, illetve intravascularis ultrahang használatos. A beavatkozásokat hazánkban általános anaesthesiában végezzük .Tekintettel a hazánkban végzendő és szükséges eljárások számának limitált voltára, célszerű ezen eljárások végzését „kevés kézben” tartani, mert csak így érhetőek el a megfelelő minőségi, morbiditási mutatók.

Nyomtatható verzió